Cum a fost cu pluta in 1978? Cum o sa fie in 2011?

1978

Ioan Bobal avea de ceva vreme ideea unei expediţii pe Mureş. Vroia să îşi facă o plută, şi să plece cu ea pe râu în jos, de la Luduş la Nădlac, împreună cu prietenii.

Ideea i-a venit de la o expediţie curajoasă a unui norvegian, Thor Heyerdahl, care, în 1947 a traversat oceanul Pacific pe o plută pentru a demonstra că se poate face asta, folosind materiale care sunt la îndemâna oricui. Numele plutei era Kon-Tiki.

În vara anului 1978, Ioan se hotărăşte să plece. Deşi la început au fost mulţi doritori să îl însoţească, la sfârşit au rămas doar 3. El, Porubsky Pavel şi Jancsik Dusan au plecat spre Luduş în data de 13 iulie. Ajunşi acolo, au tăiat câţiva copaci din pădurea din apropiere, pentru a face scheletul plutei. Apoi, pentru că nu aveau pompă să umfle camerele de tractor care ar fi trebuit să le asigure flotabilitatea, au rugat un tractorist să vină să îi ajute.

În câteva ore, pluta era gata de a porni în expediţie.  Au parcurs distanţa de la Luduş la Nădlac în 2 săptămâni, şi au avut parte de multe aventuri pe drum. La o cascadă mai abruptă, toată mâncarea s-a dus pe apa sâmbetei. Sau într-un sat, când treceau pe sub un pod, un alai de nuntaşi i-au văzut şi au fugit după ei să îi aducă la nuntă. Şi multe altele.

2011

În februarie, Ivo ne povesteşte, mie şi lui Radu, despre aventura trăită de tatăl său. Ba chiar am avut ocazia să îl cunoaştem pe acesta, şi să auzim de la el toate detaliile picante şi aventurile prin care au trecut. Aşa că ne hotarâm să refacem traseul.

După câteva luni, în aprilie, într’o seară, ne apucăm să punem pe foaie mai multe detalii: cine o să vină cu noi, cum facem pluta, când plecăm etc… Câteva ore mai târziu, detaliile erau puse la punct, mai trebuia doar să începem să organizăm totul.

Asadar:

Data plecării este pe 15 iulie ( adică după 33 de ani şi 2 zile). O să plutim pe Mureş timp de 2 săptămâni. Facem aceelaşi tip de pluta, acelaşi traseu, şi in tot atâta timp.

Echipa este formată din (ştim că ar fi vrut şi alţii, dar…):

Singura diferenţă este faptul că, de data aceasta, totul o să fie live. Adică o să facem live blogging şi o să postăm în fiecare zi fotografii şi filmuleţe de pe traseu.  Iar la sfârşitul expediţiei, o să facem un documentar în care să povestim experienţa şi peripeţiile din aceste 2 săptămâni.

Până plecăm, o să scriem tot felul de lucruri interesante aici pe blog, sigur o să vă placă.

Pe lângă toate astea, avem o mulţime de suprize şi pentru voi, cei care urmăriţi totul aici pe site sau pe pagina de facebook. Aşa că aţi face bine să ne vizitaţi mai des!

Păreri, urări de bine, idei? Le aşteptăm la comentarii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>